TUMMYTOX blogs.

3 preparate care îi vor convinge chiar și pe cei mai aprigi adversari ai legumelor

Știm cu toții că verdețurile sunt incontestabil sănătoase și pline de nutrienți, dar pentru unii, simplul gând de a ronțăi legume cu frunze este suficient pentru a le da fiori pe șira spinării. Dacă ne aprobi, nu ești singura. Dar nu te teme, avem câteva trucuri gustoase pentru a ne asigura nu doar că mănânci legume, ci că le savurezi cu plăcere.

3 dishes that will convince even the most avid veggie-haters

Misiunea noastră este simplă: să te transformăm dintr-un om care detestă legumele într-un iubitor entuziast al acestora. În acest articol, îți prezentăm trei rețete care încorporează esența ideilor de mese sănătoase - sunt atât de bogate în arome, încât te vor convinge chiar dacă ești un sceptic înrăit al legumelor. Spune adio fobiei vegetariene și adoptă opțiunile noastre de mâncare rapidă sănătoasă.


Conopidă în stil asiatic

Sticky Asian Cauliflower

Timp de pregătire: 30 min. | Timp de gătire: 30 min. | Dificultate: Ușor | Porții: 4

Această rețetă transformă conopida într-o experiență crocantă, dulce și picantă. Perfectă pentru cei care doresc idei de mâncăruri sănătoase, acest preparat nu numai că satisface pofta de ceva delicios, dar face ca mâncatul legumelor să pară o aventură culinară.

Ingrediente:

  • 150 g făină simplă
  • 35 g făină de porumb
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 310 ml apă minerală, răcită
  • 350 g conopidă tăiată în buchețele foarte mici
  • Ulei de arahide pentru prăjit
  • Semințe de susan pentru garnitură
  • 3 cepe verzi, tăiate felii
  • 4 porții de orez

Pentru sos:

  • 1 linguriță de ulei de arahide
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 160 ml de passata de roșii
  • 80 ml de sos de ardei iute
  • 80 ml apă
  • 2 linguri de zahăr brun
  • 2 linguri de sos de soia
  • 3 lingurițe de oțet de orez

Mod de preparare:

1. Pentru a pregăti sosul, se încinge uleiul de arahide într-un wok (sau într-o tigaie mare) la foc mare. Se prăjește usturoiul timp de 30 de secunde sau până când devine aromat. Se adaugă passata, sosul de ardei iute, apa, zahărul, sosul de soia și oțetul. Se reduce focul și se gătește timp de 15 minute sau până când sosul se îngroașă. Se amestecă din când în când. Se dă deoparte.

2. Se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

3. Pentru conopidă, se amestecă făina, mălaiul și praful de copt într-un bol mare. Se toarnă încet apa minerală și se amestecă pentru a forma un aluat omogen. Se amestecă conopida și se acoperă cu aluatul.

4. Se încălzește 2 cm de ulei într-o cratiță mare, la foc mare, la 160 °C. Se gătește conopida, pe rând, timp de 3 minute sau până când devine aurie. Se transferă pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie pentru a scurge excesul de ulei.


5. Reveniți la wok-ul cu sosul pe aragaz, la foc mediu. Se amestecă prin conopida. Se servește pe un pat de orez, se presară cu semințe de susan și ceapă verde.


Chifteluțe de broccoli și brânză la cuptor 

Baked brocolli cheese balls

Timp de pregătire: 30 min. | Timp de gătire: 25 min. | Dificultate: Ușor | Porții: 3


Ești în căutarea unor opțiuni sănătoase de mâncare rapidă care să îi cucerească și pe cei mai pretențioși gurmanzi? Aceste chifteluțe de brânză cu broccoli la cuptor sunt biletul tău de aur pentru un răsfăț plin de gust și nutritiv. Ele reunesc broccoliul și brânza și le puteți servi cu sosul nostru de iaurt picant pentru o explozie de savoare.

Ingrediente:

  • 400 g de brocoli
  • 125 g pesmet
  • 2 ouă
  • 100 g brânză rasă 
  • 2 cepe, tăiate mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • Sare
  • Piper negru
  • Ulei de măsline

Pentru sosul de iaurt:

  • 160 g iaurt
  • Coaja de la 1/2 lămâie
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • ½ cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin 
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

1. Se gătește brocoli până se înmoaie, apoi, după ce s-a răcit puțin, se taie în bucăți mici. Acestea trebuie să fie suficient de mici pentru a se amesteca bine cu celelalte ingrediente.


2. Se încălzește cuptorul la 200 °C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt.


3. Se pun toate ingredientele (cu excepția uleiului de măsline) într-un bol și se amestecă bine.


4. Umeziți-vă mâinile cu apă pentru ca amestecul să nu se lipească, apoi modelați chifteluțele. Se așază pe tava de copt și se ung cu puțin ulei de măsline.


5. Se coc la cuptor timp de 25 de minute sau până când acestea devin ușor crocante și aurii la suprafață.


6. În timp ce chifteluțele de brocoli se coc, se prepară sosul de iaurt amestecând toate ingredientele.


Brownies cu dovleac

Courgette Brownies

Timp de preparare: 15 min. | Timp de gătire: 30 min. | Dificultate: Ușor | Porții: 12

Vrei idei pentru ceva dulce și sănătos? Aceste negrese cu dovlecei sunt răspunsul. Amestecul armonios de ciocolată și dovlecei oferă un deliciu fără vinovăție care îți va satisface cu siguranță pofta de dulce.

Ingrediente:

  • 180 g zahăr alb
  • 125 ml ulei vegetal
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 250 g de făină albă
  • 20 g cacao măcinată
  • 2 ouă ușor bătute
  • 1 linguriță de sare
  • 350 g dovlecel ras fin
  • 170 g de ciocolată
  • 3 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare:

1. Se preîncălzește cuptorul la 180 °C (160 °C dacă folosiți ventilator).


2. Se tapetează o formă de tort de 20 cm × 20 cm cu hârtie de copt și se dă deoparte.


3. Într-un bol, se amestecă zahărul, uleiul, extractul de vanilie, făina, cacaua, ouăle și sarea.


4. Se toarnă amestecul în forma de tort și se coace timp de aproximativ 30 de minute.


5. Se lasă negresele să se răcească bine, apoi se pudrează cu zahăr pudră și se taie în formă pătrată.



Sperăm că aceste rețete v-au schimbat viziunea asupra legumelor și că veți porni în multe aventuri culinare. Spor la gătit!